van Cybercop, 27-12-2006

De sumur blakang

De sumur blakang, waar de meid altijd mandi, is sintru en wij jonge jongens altijd ngolong kedongdong en moeten altijd langs de put om op dak te klimmen en tante Mien woont achter ons huis.

Si Djonnie, hij tukang altijd klimmen op de genteng en altijd ngolong kedongdong van de boom van tante Mien. Op een dag Djonnie en ikke mennek op dak en weer ngolong kedongdong en het was al tegen 6 uur schemering naar de avond.

Wij kwamen weer terug met een paar kedongdongs in onze zakken en moeten natuurlijk weer langs de put en zagen een gedaante die we nooit gezien hadden. Man we waren gewoon verbaasd wat we zagen.

Maar afijn, Djonnie en ik waren dus al klaar met kedongdong tjopèt van tante Mien en het was al mengerip na 6 uur en om weer naar beneden te gaan moet je langs de sumur die sintru is. Twee schijtzakken, Djonnie en ik, heel langzaam sluipende naar beneden langs de sumur en die schijtzak Djonnie, hij ngandol achter mij, tarik mijn tjelana monjet broekspijp en alle kedongdongs allemaal nglondong naar beneden.

Wah susah deze! Van schrik een gedaante kwam te voorschijn. Man, we wisten niet wat we zagen; van schrik si Djonnie hij ngandol aan mijn voorkant kantong van mijn tjelana monjet en toen hoorden wij een geschreeuw.

En toen hoorden wij een geschreeuw en een gedaante kwam te voorschijn.
Bij de put is altijd serrem en volgens verhalen en legendes als je tegen de schemering in de buurt van waterputten ronddoolt heb je kans om een geest te zien en dan kan je ziek worden. Je kan dit alleen aan oude senioren vragen want de jongeren weten er niet veel meer van, of helemaal niets van.

Het gedaante ging van zittende wijs naar de staande positie, Djonnie wist niet wat hij zag toen hij en ik dat gedaante zagen; wij waren gewoon stijf van wat we zagen en Djonnie heeft in mijn broekzak gepist. Mijn tjelana monjet nou helemaal pesing, wah susah itu si Djonnie, straks mijn moeder ngamok als die katok monjet bahu pesing.

Wij wisten van schrik gewoon niet wat we zagen: HET WAS ONZE NENNEK, wudoh, die te voorschijn kwam van achter de waterput. Kan je je voorstellen? Als jonge jongens, om een oude bediende naakt bij de put te zien baaien.? Hahahaha.

Bron: Pak Leo

Verklarende woordenlijst bij de verhalen van Pak Leo.

soemoer, sumur = waterput
sumur blakang = de put achter
mandi = baaien
sintru, sientroe = daar woont een geest, spookachtig
ngolong = stelen
kedongdong = soort appel of appelboom
blandja, belandja = boodschappen doen
tjopèt, njopèt = stelen, jatten
mengerip = avondschemering, zonsondergang
tarik = trekken
tjelana monjet = hansop (letterlijk: apenbroek)
pesing = beplast, stinkt naar pis
ngamok, ngamoek = tieren, razen, kwaad
bahu = ruiken
djamoes = geneesmiddelen van natuurlijke kruiden
nènèk = oude vrouw, omaatje
wudoh = naakt
tukang = een man
genteng = dakpan
mennek = klimmen
ngandol = meerijden
nglondong = rollen
kantong = zak (van korte broek)
serrem = daar wonen geesten
katok monjet = lett.: broek van aap - apenbroek

van Painter5960 Sent: 12/28/2006 11:42 AM

Hi Ronald de woorden lijst van pak Leo heeft een fout!!
Stelen is niet ngolong maar njolong ( tukang colong/maling) dief.

van Cybercop Sent: 12/28/2006 1:46 PM

Hoi Chris,
Bedankt voor je correctie. Ik had ook al een paar andere woordjes verbeterd.
Grt./ Ronald